+36 70 701 6518
Menü
Blog

Ha sikerre vágysz a csillagos eget vedd célba!

2017. október 16
4653
Ha sikerre vágysz a csillagos eget vedd célba!

" Minden nagy változás úgy kezdődik, mintha dominók dőlnének le!"   - B. J. Thorton -

A dominóhatásról már biztosan sokan hallottatok. Milyen összefüggés van a dominóhatás és a sikeres cég között?

2009. november 13-án megjavították a dominódöntési világrekordot: 4.491.863dominó dőlt le. Ez első dominó eldőlését követő mozgások összesen 94 ezer Joule-nyi energiát szabadítottak fel, ami nagyjából 594 fekvőtámász elvégzésének felel meg.

1983-ban Lorne Whitehead már leírta azt a felfedezését, hogy egy dominó eldőlése nem csak sok tárgyat dönthet le, hanem saját magánál jóval nagyobb tárgyakat is. Leírta, hogyan képes egytelen dominó ledönteni egy nála ötvenszer nagyobbat.

2001-ben pedig San Fransiscó-i Exploratorium egyik fizikusa reprodukálta ezt a kísérletet. Funérlemezből készített nyolc dominót, amelyek közül a második 50%-al volt nagyobb az elsőnél, és így tovább. Az első dominó mág csak 5 cm mgas volt, az utolsó pedig közel 1 m. A dominók dőlése egyetlen pöccintéssel kezdődötté egy angy bummal végződött.

Az egyszerű dominódöntés hatása lineáris, a Whiteheadé pedig exponenciális. Képzeld el ennek tudatában, hogy a 10. dominó akkora lenne mint egy amerikai futball liga játékosa, a 18. már a pisai ferdetorony magasságával vetekedne,  a 23. az Eiffel- toronyra, a 31. 900 méterrel haladná meg a mont Evertestet. Az 57. gyakorlatilag a Földtől a Holdig érne!

Ha tehát sikerre vágysz a csillagos eget vedd célba! Hiszen ha felállítasz egy fontossági sorrendet, és minden energiádat a legfontosabb teendőd elvégzésére fordítod, akár a Holdra is felhjuthatsz! Azzal érhetsz el rendkívüli eredményeket, hogy a saját életedben is létrehozod a dominó hatást!

A dominók ledöntése eléggéá magától értedődő dolog. Egymás mellé állítod őket, és meglököd az elsőt! A való világban és az életedben már valamivel bonyolultabb a helyzet. Hiszen az életben nem állnak iylen szépen egymás mellett a dolgok és nem is mondják azt, hogy ez az első dominó, ezt lökd meg! A kiemelkedően sikeres emberek tisztában vannak ezzel! Ezért hát mindenden nap újra felállítják aprioritások sorrendjét, azaz megkeresik a legfontosabb dominót és addig lökdösik, amíg az el nem dől!

Miért működik ez a megközelítés? Azért mert a kiemelkedő siker események sorozata, nme egyszrre történik minden.Lineáris mozgásként kezdődik, de exponenciálissá alakul át. Először végezd el az első megfelelő teendőt, aztán pedig a következő megfelelő teendőt. Idővel ezek összeadódnak és felszabadul a halmozott siker potenciálja.A dominó hatás az egész munkádra, a vállakozásodra érvényesül, amikor eldöntöd a következő lépésedet. A sikerek egymásra épülnek és Te újra és újra folyamatosan haladsz előre, a lehető legnagyobb sikered felé.

Ha azt látod, hogy valaki óriási tudással rendelkezik biztos lehetsz benne, hogy időt szentel annak felhalmozására.Ha azt látod, hogy valaki rengeteg képességgel rendelkezik, akkor biztos lehetsz abban, hogy sok ideig tartaott annak elsajátítása.

A kulcs az idő. A siker folyamatosan épül. Egyszrere egy dologgal.

 

(Forrás: Garry Keller és Jay Papasan: Az 1egytlen dolog című könyve)